Økonomi i et vanskelig bygg
Det sier Alfred Ydstebø fra Base Property, om utviklingen av Hermetikken på Grønn Aftens. Det første bygget, laboratoriet er klart. – Målet er at det skal bevise at vi leverer kvalitet. Tross at Base ikke forventet å tjene penger på en dyr renovering av laboratoriebygget ser selskapet nå at de vil tjene penger på å ta vare på historien ved nennsom restaurering.
– Summen av de ulike løsningene i laboratoriet er at vi fikk flere 300 m2 ekstra med kontorer og arealer til å leie ut slik at det blir økonomi i prosjektet. Målet var å tjene på de to andre byggene, vi trodde at selve Hermetikklaboratoriet skulle bli et tapsprosjekt, men nå skal vi klare å få økonomi også her, sier Ydstebø. (artikkelen fortsetter under bildet)
Nå er han klar for neste trinn, å renovere det siste bygget til leiligheter og å bygge et nytt leilighetsbygg i sørenden av laboratoriet, men det er en del offentlig saksbehandling som gjenstår før arbeidene kan fortsette.
Ystebø er spent på Sentrumsplanen for Stavanger. – Flere av forslagene sier nei til arbeidsplasser i sentrum. Det vil jeg advare mot, sier han.
Stavanger kommune la Hermetikken ut for salg høsten 2015 ette flere års tenketid for hva de skulle gjøre med bygget. – Da var det en meter vann i kjelleren og store skader. Kommunen klarte ikke å utvikle det selv, sier Ydstebø.
Nå er første del, laboratoriet ferdig restaurert. Kafeen Matmagasinet er allerede en suksess. Alle kontorene er utleid.
– Alle som bød på bygget ville bygge boliger i laboratoriet. Men vi mente det skulle være et publikumsbygg med kontorer og kafe. Det ville det ikke vært om det hadde vært boliger. Festsalen skal også være åpen for folk, sier Ydstebø. Resten blir leiligheter. – Det er viktig at gamle bygg i Stavanger blir tatt vare på og har aktivitet, sier Ydstebø.
Arkitektene som stod for renovasjonen og nytegning er Brandsberg Dahl. – Vi har beholdt hele ytterveggen og en del strukturer innvendig, alt som er vernet og en del trapper og annet utstyr som kunne bli med videre, sier arkitekt Hans Jørgen Moe.
– Vi har to vernede rom øverst, biblioteket og styrerommet. Kong Haakon har også vært i Hermetikken. Det er mye historie i rommene her. Sammen med Hermetikkmuseet samarbeider vi om de gamle tingene, og de har vært en god samarbeidspartner for oss, sier Ydstebø og Moe. En rekke detaljer, lamper og dører er tatt vare på eller gjenskapt, slik at historien er tatt vare på.
– Det er mye liv i parken ved Hermetikken, og jeg tror at uteserveringen hos Matmagasinet kan vare lenge i begge ender av sesongen, for meg som er fra Kvitsøy merker jeg at det nesten ikke er vind her, sier Ydstebø.