Suksessen Tou

Tou er et resultat av et byutviklingsprosjekt. Som i mange andre utviklingsprosjekt i europeiske byer begynte det hele med at kunstnere ble invitert inn i en sliten bydel for å «varme opp» et forsømt område. 17. september var styret i Grønn by og Grønt råd på omvisning i det meget mangfoldige huset.

Kristin Gustavsen inviterte visuelle kunstnere til Tou. Hun var den gang daglig leder i Urban Sjøfront, et AS etablert i 1999 som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kommune og private næringsaktører.

– Det var opptakten, sier daglig leder Per Arne Alstad og forteller at da Tou Scene AS ble etablert i 2002 var bydelen nærmest en slum og i ti år framover hadde ansatte som jobbet på Tou forbud mot å gå alene hjem. For byutvikling tar tid.  – I 2012 skjedde det noe, minnes Per, jeg kom på jobb en søndag og så folk gikk tur i bydelen. Tur! Da skjønte jeg at noe var forandret, folk hadde tatt bydelen sin tilbake.

Banebrytende
Tilbake på begynnelsen av 2000-tallet hadde ingen i Norge erfaring med å drifte et kunstsenter som Tou. Alt har de måttet finne ut mens de pusset opp og utvidet. I dag er Tou et eksempel for andre kunst- og kultursenter som popper opp over hele landet. Ingen har Tous lange historie og få kan skilte med 700 kalenderoppføringer og over 400.000 besøkende i året.

– Hva er hovedgrunnen til at dere har lykkes så godt?
– Det aller viktigste er en tålmodig kommune. Selv om vi drives som et ordinært aksjeselskap og kun fire prosent av driftsbudsjettet er offentlige tilskudd, har samarbeidet med kommunen vært avgjørende, understreker Per Arne. Da må det legges til at ingenting hadde gått uten den dedikasjonen og lidenskapen ansatte og brukere utviser.

Tou ble en motor for utviklingen av østre bydel og få år etter etableringen hadde 32 andre kreative virksomheten funnet veien til bydelen.

Hub for skapende aktivitet
Tou er nå utviklet med flere scener, prøvesaler, prosjektrom, atelier, verksted, produksjonsrom, barer og serveringssteder. Det foregår et bredt spekter av aktiviteter gjennom året med over 400 ulike arrangementer – og det legges til rette for kunst- og kulturproduksjon for husets over 200 leietakere og brukere. Visuelle kunstnere, musikere, filmskapere og organisasjoner har sin produksjon og virke på huset.

Styret på Tou består i dag av
Christine Sagen Helgø (styreleder), Kristin Gustavsen, Marit Victoria Wulff Andreassen, John Øivind Eggesbø, Martha Lyse, Gaute Aadnesen, Sebastian Waldejer og Siri Odfjell Risdal (vara).